Как социалните медии влияят върху икономиката? 05.01 | 15:30

От iNews

 

 

Отговор от Джеф Десджардинс, основател и главен редактор на Visual Capitalist, относно Quora:

 

Как социалните медии влияят върху икономиката?

Това е труден въпрос, на който трябва да се отговори, защото мисля, че е комплексен по много начини.

Ето няколко кратки отговора, които мисля, че помагат въпросът да бъде представен в перспектива:

(1) Демократизация на информацията.

Преди появата на социалните медии трябваше да платите, за да получите информация за бизнеса си. Сега всеки човек и компания е собствена медийна марка – и има значително по-малко бариери за достигане до хората.

Това позволи на по-малките марки да се утвърдят на пазара много по-лесно. Когато виждаме тенденции като крафт бира, камиони за храна и местна мода, това често е резултат от оползотворяването на социалните медийни платформи, които позволяват изграждане по рентабилен начин. Преди появата на смартфоните социалното приемане беше много по-трудно (и скъпо), за да се достигне до хората, особено ако местоположението Ви не бе на главната улица. Една или две малки компании не са достатъчни, за да представляват конкуренция на голяма марка, но когато има милиони такива из цялата страна, те могат да направят сериозен пробив в пазарния си дял.

Бирата е идеалният пример за това.

(2) Икономика на платформата.

Социалните медии са дълбоко свързани с редица платформи (Facebook, LinkedIn, YouTube и др.), които контролират разпространението на информация. Те са нещото, което позволява (или не позволява) съдържанието да се разпространява.

Това наруши традиционния модел на реклама и тези платформи се превърнаха в едни от най-големите компании в света по пазарна капитализация.

Facebook и Google например контролират почти 60% от всички онлайн медийни разходидолари).

И като резултат те са преминали традиционните лидери по пазарна оценка.

(3) Нови екосистеми.

Въпреки че тези платформи са доминиращи, те осигуряват и изцяло нова екосистема за предприемачите, които могат да се изградят.

Графиката на вселената на социалните медии е доста голяма.

 

Можете да следвате Quora в Twitter, Facebook, и Google+.


Водещи

Най-четени