Какво не знаем за Айнщайн? 21.03 | 19:15

Ще се изненадате какво се случило с очите и мозъка на учения

От iNews.bg

Носителят на нобелова награда за физика Алберт Айнщайн е посочван за един от най-великите умове на XX век. И не без основание – част от приносите му към науката са общата теория на относителността, специалната теория на относителността, брауновото движение, фотоелектричния ефект. И въпреки че интересът към личността и живота му винаги е бил силен, тук можете да видите няколко малко известни факта. 
1. Големият научен пробив на Анйщайн идва не чрез експеримент, който е извършвал в лаборатория, а от такъв, "наблюдавал" в главата си.
2. Като дете ученият е имал затруднения с ученето на каквото и да било и говорел много бавно. Имало е съмнения, че е със забавено умствено развитие.
3. Патологът, който е направил аутопсия на тялото на Айнщайн, откраднал мозъка му и го държал в буркан с консервираща течност повече от 20 години.
4. Парите, които Айнщайн получава от Нобеловата си награда отиват при жена му, като обезщетение след развода.
5. Предложили са му да стане президент на Израел, тъй като с еврейски произход, но той отказал.
6. При първото си кандидатстване в университета, Айнщайн се провалил на приемните изпити и трябвало да опита отново на следващата година.
7. Въпреки че най-известното му откритие е теорията на относителността, Айнщайн получава Нобелова награда за откриването на фотоелектричния ефект.
8. Айнщайн бил известен с лошата си памет, той не можел да помни дати, имена или телефонни номера.
9. Оказва се, че физикът имал незаконна дъщеря, родена през 1902 г. 
10. Айнщайн е бил женен за своята първа братовчедка, но не е бил единственият – в този списък са още Едгар Алан По, Чарлз Дарвин и Саддам Хюсеин.
11. Австрийският физик Фридрих Хазенорл публикувал формулата E=MC2 една година преди Айнщайн, но не е получил признание за откритието си.
12. Очите на Айнщайн се пазят в сейф в Ню Йорк.

Водещи

Най-четени