Какво не знаем за фондюто в някои държави 04.01 | 15:54
Ето как приготвят ястието в отделни краища на света
Фондю е швейцарско и френско ястие от топено сирене, което се сервира в обща купа над преносима печка със свещ и се консумира чрез потапяне на хляб в сиренето, като се използват вилици с дълъг ствол. От 50-те години на миналия век терминът "фондю” е обобщен за други ястия, в които храната е потопена в обща течност. Има четири вида популярни ястия фондю, съобщават от foodpanda. А ето и кои са те:
Швейцария - фондю за сирене
През 18-ти век произходът на фондю започва в Швейцария като начин да се използват стари сирена и хляб за хранене на семейства, които имат ограничен достъп до пресни храни през зимата. Тъй като сиренето старее, а хляба става застоял, е по-трудно да се яде. Местните селяни установили, че ако загреят сиренето с вино, чесън и билки, те биха могли да натопят остарялия си хляб, който да се смекчи, когато се потопи в ароматната смес от сирене. Този начин на готвене на топъл уютен огън се превърна в швейцарска зимна традиция, известна като фондю. Думата фондю идва от френската дума "fondre", което означава "да се стопи".
Франция - месно фондю
Фондюто с месо също има ранен произход. През средновековието във френския регион Бургундия работниците на лозята трябвало да бъдат на полето цял ден и не можели да се приберат, за да хапнат. Тогава те измислили начин да си приготвят храна навън. Наименованието на този тип фондю се приписва на тези лозарски работници от Бургундия: Фондю Бургинон.
Китай - бульон фондю
По-леката версия на месното фондю, Фондю Корт Буйон, произхожда от Азия преди много години. Един мъж от Швейцария бил на посещение в Китай и му било сервирано ястие, много приличащо на фондю, но течността, използвана за потапяне, била бульон. Той разказал на готвачите за оригинално фондю и така се родила идеята за азиатското.
Америка - шоколадово фондю
Шоколадовото фондю или десертното фондю е американско изобретение и се ражда в средата на 20-ти век. Плодове или курабии се потапят в разтопен шоколад. Фондю не е просто храна, то е преживяване!
Водещи
-
Месец ма - добър и ласкав за всички знаци на зодиака, но особено за теи зодии
Има и изключения
24.04 | 21:00
-
За кои шофьори винетките стават безплатни?
Измененията в Закона за пътищата бяха внесени от Костадин Костадинов („Възраждане“) и група...
24.04 | 20:45
-
Радев: Напълно подкрепям Главчев в избора му на министри, отговорността е негова
Той поздрави народните представители за увеличението на заплатите на военнослужещите
24.04 | 20:31
-
Гръмотевични бури и жълт код за четвъртък, от уикенда времето се обръща
През почивните дни ще бъде предимно слънчево, вероятността за валежи намалява, температурите...
24.04 | 20:15
Най-четени
-
Мангъров: Недостатък на ваксината против коклюш е причина за бума на заболяването у нас сега
"До втория си месец децата трябва да си стоят вкъщи и ако могат, да се отложат погачи, питки,...
24.04 | 10:59
-
Борисов: Не може да има сглобка с хора, които не си дават реална представа за това, което са сътворили
"Отново сглобка – много зависи кой как ще се представи, кой от тях има интегритет, за да...
24.04 | 11:15
-
Днес ще бъде предимно слънчево
Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°.
24.04 | 08:15
-
Остър спор в кулоарите на парламента между бившите партньори в управлението
ПП-ДБ и ГЕРБ с взаимни обвинения за забавянето на законопроектите, свързани с второто плащане...
24.04 | 12:45