Какво обещаха да стане, а не стана през 2012-та? 27.12 | 16:44

Най-абсурдните пророчества идваха от Канада

От Кремена Бедерева

Настъпването на всяка Нова година неизменно е съпътствано от прогнози за природни бедствия, убийства на световни лидери и предполагаеми апокалиптични събития. В действителност повечето от тях така и не се сбъдват. Отиващата си 2012 г. не прави изключение, предаде DPA.

Най-пресен пример е отминалата дата 21 декември, която според някои интерпретации на календара на маите трябваше да отбележи края на света. Това обаче не бе единственото погрешно предсказание за 2012 г.

Редица други страховити апокалиптични прогнози на самопровъзгласили се пророци така и не се сбъднаха през изминалата година. Това показва докладът на научна общност от германския град Росдорф.

Членовете на групата изследват т.нар. паранаука. Авторите на доклада са анализирали 140 прогнози, направени от 70 известни гадатели. За поредна година анализът е изготвен под ръководството на математика Михаел Кункел.

"Прогнозите винаги са реакция на действителността. Предсказанията често са такива, каквито хората могат да си представят", казва Кункел. Особено популярни са прогнозите за убийството на президента на САЩ и понякога се случва те да се сбъднат, допълва математикът.

Най-абсурдните пророчества за 2012 г. идват от Канада и са дело на Ники Пецаро. Те включват описания, които по-скоро напомнят за сценарий на холивудски филм - нападения на птици, откриване на Свещения Граал, изплуващи от дълбините морски чудовища.

Астрологът Курт Алгайер вещаеше природни бедствия в периода между края на юни и средата на юли. Бомбени атентати, терористични атаки и разбивания на самолети също фигурираха сред прогнозите за 2012 г.

"По традиция се вещаят катастрофи от всякакво естество, които през последните години бяха доукрасени драматично от икономическата криза", казва Кункел. Европейското първенство по футбол изненадващо се оказа извън интереса на съвременните пророци.

Астролозите обикновено се въздържат да правят футболни прогнози, тъй като те се проверяват лесно. Споминалият се преди две години октопод-гадател Паул се сдоби с редица наследници от животинското царство.

Маймуни, охлюви, кучета, котки, прасета, тигри и костенурки бяха нарочени за вещи предсказатели и уменията им бяха сравнявани с тези на октопода. Паул се прочу с верните си прогнози, базирани върху хранителните му навици, за изхода от мачовете на германския отбор по футбол на Световното първенство през 2010 г.

С поглед към настъпваща 2013 г. експертите не очакват по-различни предсказания от тези за изминалите години. Обичайните природни бедствия вече са прогнозирани и без съмнение ще последват пророчества за други апокалиптични събития, казва в заключение Михаел Кункел.

Водещи

Най-четени