Какво обичат да четат диктаторите 23.01 | 10:46

Пиночет станал книгоман заради слабата си ерудиция

От Елица Елефтерова

Кои са любимите книги на диктаторите винаги е занимавало любопитството на различни психолози и историци. Основната причина е може би в това, че анализирайки вкусовете на най-зловещите личности в историята, всички се опитват да надникнат в съзнанието им и да разберат какви са мотивите за действията им и начина им на мислене.

Чилийският диктатор Аугусто Пиночет ще остане в историята не само с кървавите си престъпления срещу чилийския народ, но и с огромната си библиотека, съдържаща 50 хиляди копия на книги от цял свят.

Оказва се, че основната движеща сила зад библиографската страст на генерала всъщност е била слабата му ерудиция – Пиночет веднъж се изложил, като сбъркал щата Вашингтон със столицата Вашингтон, окръг Колумбия, пише New York Times.

Въпреки голямата библиотека, в набора любимите книги на диктатора нямало поезия или проза, а най-вече разработки на тема чилийска история и военно дело. Пиночет обичал да чете за живота на Наполеон Бонапарт – неговият личен модел на подражание, както марксистките теории на философа Антонио Грамши.

Кои са любимите книги на Хитлер и Сталин вижте в Econ.bg.

Водещи

Най-четени