Какво още не знаем за Вселената 30.12 | 11:04

Факти за галактиката ни, които ще ви изумят

От Гергана Златкова

От както съществува човечеството, се опитваме да разберем как функционира Вселената ни, как е била създадена и какво е бъдещето й. И въпреки че до момента сме научили много, оказва се, че всеки ден се правят нови и нови открития, които не спират да ни изумяват и очудват. Дали ще е алкохолен газов облак, който плува в центъра на галактиката, или ще са черните дупки...винаги има още и още. И винаги всичко е интересно, озадачаващо и вълнуващо.

Знаехте ли, например, че Голямата мечка всъщност не е съзвездие? А просто група от звезди? Това е така, защото има само 88 официални съзвездия в нощното небе и всичко останало, включително и Голямата мечка, попада в друга категория. Въпреки това седемте най-ярки звезди, образуват това, което за хората е съзвездието Голямата мечка (Ursa Major).

А чудели ли сте се защо от време на време, когато погледнете Луната, ви се струва по-голяма от обикновено? Дали това действително е така, или сте жертва на оптическа излюзия?

Отговорите на тези въпроси, както и още 7 невероятни факта за Вселената, за които дори и да сте подозирали или подочули, няма как да не ви шокират - четете при Econ.bg. 

Водещи

Най-четени