Кинжалът на Тутанкамон е извънземен 30.05 | 17:00

Изследвания на гробницата на египетския владетел дадоха изненадващи резултати

От iNews.bg

Кинжалът, открит през 1925 година след отварянето на саркофага на Тутанкамон, е изработен от метеорит.  До това заключение е стигнала група италиянски учени, изследвали артефакта, съобщи ТАСС.

Франческо Порчели - професор по физика от Торинския политехнически институт, който участвал в експертизата, заявява в интервю пред вестник "Стампа", че 35-сантиметровият железен клин, открит сред пелените на мумията, веднага е предизвикал научна поемика.

 "Изделията от желязо в Древен Египет са били изключително малко. Този материал се е ценил повече от златото", подчертава италянецът. "Невероятно е, че никой по-рано не е подлагал на анализ тази сплав."

С помощта на рентгенови лъчи учените са определили, че материалът на острието съдържа 10% никел и 0,6% кобалт. "Такава сплав е характерна за метеоритите. А да бъде получен той по изкуствен начин през онази епоха е било абсолютно невъзможно", казва Порчели.

По думите му учените си спомнили за кинжала на Тутанкамон, благодарение на открития в египетската пустияня през 2010 г. кратер с метеоритен произход  "Камил". За "желязото, паднало от небето", се разказва също така в един от известните на египтолозите древни папируси, само че никой никога досега не е разглеждал сериозно  "извънземната" версия за произхода на материала, от който е направен кинжала.

Гробницата на Тутанкамон е открита в Долината на царете през 1922 година от британския археолог и египтолог Хауърд Картър и колекционера на антики лорд Джордж Хърбърт Карнарвън.

Небхеперура Тутанкамон или Тутанкамон, наречен Тутанкатон при раждането си, е фараон от Осемнадесета династия, който управлява Египет от около 1334/1333 пр.н.е до 1323 пр.н.е., живял от около 1341 г. пр.н.е. до 1323 пр.н.е., по време на период, познат на историците и египтолозите като Ново египетско царство. Оригиналното му име Тутанкатон означава "Жив образ на Атон", докато Тутанкамон означава "Жив образ на Амон". Възможно е той да е също и Нибхурререя от Писмата от Амарна.

 

Водещи

Най-четени