Кои са най-скъпите храни в света? 29.12 | 14:16

Списък с лакомствата, които не всеки може да си позволи

От Владислав Рашков

В менюто на малко хора по света могат да влязат някои наистина много скъпи храни. Въпреки че сами по себе си те не представляват кой знае какво, те са толкова уникални, че не могат да се комбинират с никои други.

Ето кои са 7-те най-скъпи храни в света, подредени в списък, изготвен от електронното издание Care2.com.

Ванилова шушулка

Ванилията на прах може и да струва по 2 стотинки пакетчето в родните търговски обекти, но истинската ванилия, а именно семената от рядката орхидея Vanilla, е на много по-висока цена. На световните пазари шушулка от нея върви за 7 долара всяка. Осъзнавате колко е скъпо това в момента, в който си дадете сметка, че всяка шушулка тежи едва няколко грама.

Причината ванилията да е толкова ценна е, че въпросната орхидея се отглежда много трудно – за да даде растението плод, се изискват много време и усилия от страна на агрономите.

Пъпеш Юбари

Уникалният плод носи името на малко населено място в Япония и на пръв поглед изглежда като обикновен пъпеш. Да, обаче цената му на брой достига до 26 хил. долара в САЩ. Причината да е толкова скъп е, че е … толкова рядък – на практика пъпешът Юбари расте само в Юбари и е емблема на градчето. За сметка на това ако си го закупите директно от там, ще дадете "само” 50-150 долара.

Останалите пет вида храни можете да разберете на страницата на Econ.bg.

Водещи

Най-четени