Кой и защо е създавал геоглифи? 03.05 | 16:00

Изглежда, най-плодовитите древни художници са били индианците

От iNews.bg

На различни континенти учените откриват гигантски древни изображения на животни, хора, геометрични фигури. С каква цел са били създавани те?

Отговорите на този въпрос са много и най-фантастични. Но истинското значение на загадъчните рисунки не е известно на никого.

Изглежда, най-плодовитите древни художници са били индианците – пустинята Атакама на брега на Тихия океан в северната част на Чили изобилства от подобни картини.

За най-интересни от тях се смятат геоглифите на хълма Унитас между Тарапака и Гуара. Там например може да се види стометровата фигура на магьосник с шестоъгълна глава, увенчана с подобие на корона с четири пера.

Връзката със Слънцето и владеенето на тайни знания символизират 8 успоредни линии от слепоочията и бузите, брадва в лявата ръка и музикален инструмент в дясната. На западния склон на хълма е изобразен още един магьосник, който в лявата си ръка държи брадва, а дясната сочи на север.

От лявата му страна се вижда гигантски гущер. Други фигури на Унитас изобразяват правоъгълни хора с големи глави, а едната от фигурите има нещо подобно на слонски хобот.

Какво има на най-изрисувания в Атакама хълм – Керо Пинтадо, можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени