Кой избира кога да е Великден 20.04 | 12:54

Защо всяка година е на различна дата

От Надежда Стоянова

Замисляли ли сте се някога върху въпроса защо Великден не е на една и съща дата всяка година, както останалите празници?! Ако и вие сте сред хората, които се чудят как така се получава, че според юдеите, православните и католиците божието възкресение се е случило по различно време, ето го и отговора.

Историята показва, че до 325 г. Възкресение се празнува от отделните църкви в различни дни и при това не винаги в неделя. По време на първия Вселенски събор в Никея се взима решение, че Великден ще се отбелязва в първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Именно така се празнува от 326 го 1582 година.

Макар че през 1054 го. Църквата да се разделя на католическа и православна, продължават да спазват предишния алгоритъм и празнували по едно и също време. Друга част от решението на събора обаче е, че Възкресение не трябва да се празнува преди или заедно с юдейската пасха, защото Иисус Христос е възкръснал "сутринта рано в първия ден на седмицата”, което е първия ден след юдейския седми ден, съботата.

Този празник всъщност е юдейската Пасха, който е в памет на избавлението на евреите от поразяването на всяко първородно сред хората и животните в Египет при тяхното бягство. С думата "песах" било означено "отминаването" на ангела покрай еврейските домове, чиито врати били белязани с жертвената кръв на агне. Това бил най-големият юдейски празник, празнуван от 15 до 21 ден на месец нисан (по лунния календар), който при известната си подвижност съвпада с месеците март и април.

В крайна сметка се оказва, че причината Великден да се мести непрекъснато е свързана с разминаването между лунния и слънчевия календар, както и косвената зависимост на християнския празник от юдейския.

А ако не можете да си обясните защо православните и католиците го отбелязват на различни дати, отговорът е в това, че католиците не се съобразяват с допълнителното изискване християнската пасха да не бъде заедно с или преди юдейската. Затова католическата пасха може да съвпадне в един ден с юдейската или дори да я изпревари.

Друго нещо, което не трябва да се пропуска, е това, че православната система изчислява датата по стария юлиански календар. Той бил използван от католиците до реформата през 1582 г. (известна като Грегориански календар). Познатият "нов стил", който у нас е въведен през 1916 г.

Водещи

Най-четени