Кой катастрофира по-често - мъжете или жените? 27.03 | 19:06

Нищо не разсейва повече съвременните шофьори от собственото им отражение

От Кремена Бедерева

Може да звучи невероятно, но мъже-нарциси са отговорни за милиони пътни произшествия годишно, пише Daily express.

Те съзерцават отражението си в огледалото за обратно виждане и прилагат разкрасителни продукти върху лицата си, което неминуемо води до загуба на концентрация и предизвиква пътни инциденти.

Пейзажът, апетитните красавици и мобилните телефони са добре документирани причини за неразумното отклоняване на мъжките погледи от пътя.

Данните от проучването, направено във Великобритания обаче разкриват, че нищо не разсейва повече съвременните шофьори от мъжки пол от собственото им отражение.

Само през последните 12 месеца суетни мъже зад волана са причинили около 2,2 млн. пътни инцидента.

Най-честите причини за тях са оправянето на прическата, прилагането на фалшив тен или овлажняваща лицето козметика, проверка на белотата на зъбите и позирането и гримасниченето пред огледалото за обратно виждане.

Описвайки суетните представители на силния пол зад волана, авторите на проучването използват термина "моторсексуални мъже".

Мъжете-нарциси до такава степен са заети със собствените си отражения, че ги проверяват между пет и десет пъти в рамките на 30-минутно придвижване с автомобил.

Отделяйки около 4,8 секунди на всяко взиране в огледалото, мъжете прекарват между 24 и 48 секунди с поглед, фиксиран върху самите тях, вместо върху пътя, допълва БТА.

"Наслушали сме се на предупредителните истории за дами, които се гримират, докато шофират. Досега обаче мъжката суета за волана оставаше неизследвана територия.

Настоящото проучване показва, че "моторсексуалн ите мъже" са в изобилие и излагат на риск като самите тях, така и останалите участници в движението, отдавайки по-голямо значение на собствените си отражения, отколкото на пътната обстановка", казва Мат Пърнет от застрахователната компания, поръчала анкетата.

Най-четени