Колко време е нужно на мъжете да свикнат с ролята на татковци? 30.08 | 14:48

Преди и след раждането мъжете "потъват във вихър от тревоги"

От Пламена Вълчева

Деветте месеца, през които малкото бебче расте в корема на майката, не са достатъчен период за един мъж да осъзнае, че ще става татко. Когото новият член на семейсвото прекрачи прага на дома, обаче, младите бащи нямат избор освен да влязат бързо в ролята на татковци. 

Спроред проучване на мъжете са им необходими пет месеца, за свикнат с новите си задължения на бащи, пише в. Daily Mail. 

Данните от анкетата показват, че преди и след раждането на бебето, представителите на силния пол "потъват във вихър от тревоги" дали ще се справят с бащинството. Едно от най-големите притеснения на "пресните" татковци е 
дали ще съумеят стриктно да спазват инструкциите на нежните си половинки за правилно гледане на бебета. 

Оказва се, че на много мъже рутинните грижи за новородени им идват в повече. Близо 70 процента от бъдещите татковци нямат "абсолютно никаква представа" за родителството, в пълно неведение са какво да очакват през бременността на половинките си и не знаят нищо за раждането и за грижите за новородено. 

След появата на бебето, 40 процента от мъжете споделят, че се чувстват "напълно изгубени", а 25 процента не крият, че им липсва увереност в смяната на памперси, къпането и храненето на малкото създание. 

Проучването разкрива още, че макар да се вълнуват от предстоящата поява на нов член в семейството, близо половината от мъжете също така се страхуват и изнервят от щастливото събитие. 

Водещи

Най-четени