Колумбийци се сдобиха с гигантски външен ескалатор 28.12 | 12:47

Ще съкрати 35-минутното катерене по склон на шест минути

От Олга Андреева

Във втория по големина град в Колумбия, Меделин, беше открит гигантски външен ескалатор, който цели да облекчи жителите на един от най-бедните квартали.

В продължение на поколения дванадесетхилядното население на квартала, който е разположен на върха на стръмен склон, трябваше да катери стотиците стъпала, равняващи се на тези в 28-етажна сграда.

Благодарение на изградения огромен обществен ескалатор те ще могат да си отдъхнат, посочва AP.

Ръководителят на проекта Сезар Ернандес уточни, че електрическата стълба е разделена на шест секции и е с обща дължина от 384 метра. Планира се да се построи и навес. Използването на ескалатора е безплатно.

Кметът Алонсо Салазар изрази задоволство от свършената работа и подчерта, че не е чувал някъде другаде по света да е изграждан подобен ескалатор. Дори длъжностни лица от Рио де Жанейро планират да дойдат на посещение, за да видят как работи конструкцията.

Жителите на труднодостъпния квартал излязоха да празнуват и да изпробват ескалатора на стойност 6,7 милиона долара, който ще съкрати 35-минутната им всекидневна екскурзия пеша нагоре по хълма до шест минути.

Водещи

Най-четени