Кометата ISON се разрушава? 08.10 | 15:17

Обещаното космическо зрелище може и да не се състои

От Антония Михайлова

Кометата ISON, на която учените предрекоха рекордна яркост, скоро може да се разруши, без да стигне до най-близката си до Слънцето точка, смятат колумбийски астрономи от университета на Антиокия в Маделин.

През 2012 година руският астроном любител Артьом Новичонок и беларуският му колега Виталий Невски откриха кометата C/2012 S1 (ISON). В края на ноември тази година се очаква тази комета да премине близо до Слънцето. Учените смятаха, че в това време тя може да достигне яркостта на пълна Луна и да стане най-ярката комета на столетието. Но изследователите от колумбийския екип FACom показват, че кометата може да се разруши.

Астрономът Игнасио Ферин от Университета на Антиокия и колегите му анализирали данните за яркостта на кометата ISON. Обикновено яркостта на кометата при приближаване към Слънцето нараства поради изпарението на замръзналите газове в нейното ядро. Но яркостта на кометата ISON на определен етап започнала да расте все по-бавно и практически не се е променяла от 9 месеца, което няма аналог в цялата история на наблюдението на комети.

Ферин съпоставя графика на изменение на яркостта на ISON с данните за "поведението" на други две комети – C/1996 Q1 (Tabur) и C/2002 O4 (Honig). И двете комети се разрушили или се "изключили" (значително загубили яркост) пред очите на астрономите. Динамиката на яркостта на тези небесни тела много напомня кометата ISON.

Възможно е кометата да се разруши, преди да се оправдаят очакванията на астрономите, както се е случило с кометата Еленин, разрушила се много преди достигането на максимално предсказаната яркост, напомня РИА Новости.

Най-четени