Комунистите в Ханой нямат право на разточителни сватби 10.10 | 10:01

Виетнамското правителство ограничи броя на гостите им до 300 и им препоръча да избягват скъпи ресторанти

От Диана Цветкова

Виетнамското правителство забрани на членовете на комунистическата партия в Ханой да имат пищни сватби, заради недоволство сред обществото.

Специално правителствено решение определя, че всяко семейство може да си покани до 300 гости на венчавката, а на самото парти не могат да присъстват над 600 души.

Луксозните места, като петзвездни хотели, трябва да бъдат избягвани, препоръчва правилникът, който засяга не само членовете на партията, но и техните роднини.

Традиционно на сватбите във Виетнам се канят стотици гости и младоженците имат по няколко събития, с които отбелязват брака си. Сега им се препоръчва да се ограничат до едно единствено парти.

В новите правила, подписани от партийния секретар на централата в Ханой, се посочва, че "все още има една част от населението – висши държавни и партийни членове и ключови лидери на всички нива, които организират показни, екстравагантни, разточителни сватби". Изрично е записано, че това предизвиква гняв сред населението.

Затова и членовете на партията и висшите функционери се приканват да бъдат "за пример" с "пестеливи" церемонии.

Само в столицата Ханой има 340 000 партийни членове, докато в цялата страна те са 3,8 милиона, според официалната статистика.

В момента икономиката на Виетнам бележи спад след години на главоломен растеж и не липсват финансови скандали, заради които правителството е остро критикувано.

Водещи

Най-четени