Красотата не винаги е предимство 19.04 | 19:43

Учени доказват, че жените наистина не търпят конкуренцията

От Ивета Бебова

Общоизвестно е, че красотата отваря много врати, но плюс ли е привлекателността, когато се състезаваш за работа? Да, но само, ако си мъж.

Изследване на израелски учени, цитирано от Telegraph, е установило, че е много по-малко вероятно да ви поканят на интервю за работа, ако сте красива жена.

Причината е много проста – в отделите за подбор на персонала работят най-вече жени, които не искат да имат конкуренция в лицето на някоя по-красива колежка.

В над 96% от компаниите в тези отдели работят неомъжени жени на възраст около 20-25 г., които, както изглежда, държат да няма привлекателни жени в техните фирми.

За да потвърдят твърдението си, че красавиците са дискриминирани, когато става дума за избор на служител, учените провели следния експеримент.

Те изпратили две идентични CV-та на 2500 фирми, едно от резюмета било без снимка, а другото със снимка на красива жена или привлекателен мъж.

Те установили, че на интервю се канят по-често жените, които нямат приложена снимка или такива, които не са толкова красиви.
За сметка на това, красавиците били пренебрегвани, въпреки че имали нужната квалификация.

От друга страна привлекателните мъже определено са предпочитани пред не толкова красивите си конкуренти.

Резултатите са повече от ясни, жените не могат да понасят конкуренцията и биха направили всичко, за да се сигурни, че няма по-красива от тях, поне в офиса.

Водещи

Най-четени