Кръстиха морски паразит на Боб Марли 12.07 | 14:33

Елвис и Обама също имат биологични видове, кръстни на тях

От Елена Кирилова

Биологичен вид, живеещ в Карибско море, е кръстен на легендарния реге изпълнител Боб Марли, съобщава NME.com.

Gnathie marleyi е малък ракообразен паразит, който се храни с кръв и инфектира рибите в кораловия риф. Необичайното си име паразитът е получил от морския биолог Пол Сикъл от Държавния университет в Арканзас.

"Кръстих този вид, който е истинско чудо на природата, на Боб Марли, заради моето уважение и възхищение от музиката на Марли. Освен това този вид е уникален за Карибския басейн, също като певеца”, коментира Сикъл.

Всъщност видът принадлежи към семейството на външните паразити, които са най-често срещани в кораловите рифове. Те са морският еквивалент на кърлежите и комарите.

Боб Марли не е единствената известна личност, която има биологичен вид на свое име. На Земята вече има лишей на името на Барак Обама и новооткрит вид оса, която носи името Елвис.

По-рано тази година изследователи от Северна Австралия кръстиха рядък вид конска муха на Бионсе. Насекомото, което днес носи наименованието Scaptia (Plinthina) Beyonceae, е открито още през 1981 г., но наскоро бе прекръстено на поп певицата.

Междувременно бившата група на Боб Марли The Wailers подкрепиха събралите се отново The Stone Roses. Двете банди изнесоха серия от концерти на територията на Великобритания.

Водещи

Най-четени