Кучетата "надушвали" хората, които лъжат 21.02 | 12:04

Четириногите усещали кой е неблагонадежден

От iNews.bg

Кучетата може да не изглеждат много умни, докато гонят собствената си опашка, но емоционалната им интелигентност може би бие тази на собствениците им. 

Ново изследване показва, че четириногите ни приятели имат способността да разпознават чувствата ни. Според учените кучетата  много добре правят разликата между ядосаното и щастливото лице на човеците, информира BBC.  Животинките дори демонстрират своята ревност. 

Оказва се дори, че те "надушват” дали на даден човек може да се разчита или не. В момента, в който четириногото усети, че някой е неблагонадежден, то спира да се подчинява на заповедите на въпросната персона, твърдят учените. 

Според тях кучетата много бързо осъзнават кога жестовете на стопанина им са подвеждащи. 

Учени от университета в Токио са направили експеримент с 34 животинки. В началото те са им посочили контейнер, пълен с храна, към който четириногите веднага са се втурнали. В следващия етап на опита вниманието им пак било насочено към контейнерите, но там нямало храна. 

Третият път кучетата въобще на реагирали на  жеста да се отправят към мястото, за което преди малко ги били излъгали, че има вкусотии.

Учените смятат, че трите опита са достатъчни за кучетата да "се поучат”  и да "не се връзват” да стопаните си, като се чувства излъгани.

Водещи

Най-четени