Където се хапва повече шоколад, има повече нобелови лауреати 21.11 | 13:36

Българите не са излъчили нито един носител на Нобелова награда...

От Андриян Георгиев

Нациите, които консумират повече шоколад в сравнение с другите, имат повече нобелови лауреати, установи проучване на швейцарски учен, пише в. Daily Mail.

Според д-р Франц Месерли има пряка връзка между консумацията на шоколад на една държава и броя на нобелистите, които тя ще "произвежда".

На първо място сред най-облагодетелстваните са швейцарците, чиято родина се слави като "страната на шоколада". Следват шведите и датчаните, докато британците са ситуирани някъде в средата на класацията.

Швейцарският доктор Месерли, който работи в Колумбийския университет в САЩ, призна, че идеята за неговия анализ му хрумнала най-случайно в хотелската стая. Той искал да провери тезата, че шоколадът правел хората умни. А по какво се преценява умът? Най-лесно е по броя на нобеловите лауреати.

Предишни изследвания установиха, че съдържащите се в лакомството флаваноиди, които се срещат също в зеления чай, червеното вино и някои плодове, стимулират мозъчните процеси. Тези вещества намаляват риска от деменция и увеличават притока на кръв към мозъчните клетки, уточнява БТА.

В изследването на Месерли, публикувано в New England Journal of Medecine пише: "След като бе доказано, че  консумацията на шоколад подобрява когнитивните функции, лесно е да се предположи, че по-високите нива на дневните дози съставляват благотворна почва за развитие на бъдещи носители на Нобелова награда."

Според изчисленията на Месерли, за да произведе поне един нобелов лауреат повече, една нация трябва да увеличи годишната си консумация на какао с 125 милиона килограма. Всеки гражданин трябва да изяжда допълнително по 400 грама от кафявото лакомство годишно, за да бъде увеличен броят на нобелистите.

Водещи

Най-четени