Лидерството – въпрос на дързост, не толкова на умения 03.12 | 07:38

Експеримент с гъски показа нагледно поведението на лидера

От Нели Минчева

Лидерството е работа на самоуверените, а не на срамежливите - тази истина отдавна е известна, но сега беше доразвита от холандски учени, цитирани от вестник Daily Telegraph.

Експертите от университета "Вагенинген" са направили експеримент с гъски и установили, че лидерите са лидери, по-скоро защото се държат наперено, а не защото знаят какво вършат.

В експеримента участвали представители на вида белобузи гъски. Учените наблюдавали поведението им и стигнали до извода, че срамежливите оставяли на дръзките лидерската роля.

В първи експеримент дръзки гъски и срамежливи гъски трябвало да намерят пътя си. Срамежливите били обучени да се ориентират добре и знаели пътя си, докато дръзките не знаели накъде да вървят.

Но по време на опита една трета от срамежливите пернати сякаш забравили за познанията си и оставили на дръзките да ги водят, въпреки че често пъти одисеята им приключвала в задънена улица.

Във втория експеримент и по-дръзките, и по-срамежливите гъски били обучени да намират пътя си. Тогава отново срамежливите оставяли водещата роля на дръзките и с нищо не показвали, че те имат тяхното ниво на познания.

Водещи

Най-четени