Маите: Краят на света е днес или утре 03.06 | 11:18

Апокалипсисът бил отложен за 3 или 4 юни заради объркване с високосните години

От iNews.bg

Апокалипсисът, който вещаеше календарът на маите за 21 декември 2012 г., всъщност не ни се е разминал, а се отлага за 3 или 4 юни 2016 г. заради объркване с високосните години, пише в. "Индия таймс", цитиран от БТА. Изданието изтъква, че древните маи може би правилно са си свършили работата, а разминалият ни се свършек на света всъщност се дължи на неправилния прочит на съвременните учени.

 Древните маи считали, че апокалипсисът ще настъпи след 5126-годишен цикъл, след което ще следва нова ера на благоденствие и на позитивни енергии. Но те не отчитали високосните години, се досетил Антъни Авени от университета Колгейт.

Той изчислил, че съществуват 1260 дни разлика между Юлианския, Грегориански календар и този на маите. Юлианският календар е с продължителност 365.25 дни и отчита високосните години.

Грегорианският календар определя продължителността на годината на 365.2425 дни и също взема предвид високосните години.

Но при маите една година трае само 365 дни и те не взимат предвид високосните години. Така че ако добавим към 21 декември 2012 г. 1260 дни се получават точно 3-4 юни 2016 година, пише още изданието.

 

Каква обаче ще е причината за Апокалипсиса не се посочва. През годините за предполагаемия свършек на света са дадени десетки предположения. Те варират от свръх земетресение и суперкомета до изригване на Йелоустоун и глобалното затопляне, само че учените не са определили дата, дори някои от тях сочат гибелта на човечеството след 50 хиляди години.

Водещи

Най-четени