Метеорит колкото автомобил отворил кратер на Луната (ВИДЕО) 24.02 | 14:41

Космическият камък паднал през септември м.г. и бил наблюдаван от астрономите

От Антония Михайлова

Испански астрономи видели как на Луната паднал най-големият метеорит от всички, които някога са наблюдавани от учените "в пряк ефир".

Камъкът с размери на неголям автомобил паднал в Морето на облаците и оставил 40-метров кратер, се казва в статия, публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Авторите на статията – професор Хосе Мадеро и колегите му от проекта MIDAS (Moon Impacts Detection and Analysis System), водят постоянно наблюдение на Луната с два телескопа в Испания.

Вечерта на 11 септември 2013 година те станали свидетели на необичайно ярък и продължителен взрив с изключителна яркост, който продължил 8 секунди.

"В този момент осъзнах, че съм видял много ярко и необичайно събитие", казва Мадеро, цитиран от Британското астрономическо общество.

Учените изчислили, че мощността на взрива, паднал в Морето на облаците, е бил около 15,6 тона в тротилов еквивалент, падналият метеорит е бил с маса 450 килограма и размери от 1,4 до 0,6 метра, а скоростта му е достигнала 17 метра в секунда. Размерът на получения кратер е между 47 и 56 метра. Според астрономите падналото тяло вероятно е било свързано с метеорния поток Епсилон Персеиди.

Преди за най-яркото подобно събитие е смятано фиксираното от специалистите на НАСА през май 2013 година падане на обект с маса 40 килограма, предизвикало взрив с мощност 5 тона в тротилов еквивалент, припомня РИА Новости.

Водещи

Най-четени