Милиардер иска да купи необитаем остров за държава на бежанците 04.09 | 08:38

Нагиб Сауирис оглежда острови край Италия и Гърция в Средиземно море

От iNews.bg

Египетски милиардер има намерение да купи остров край бреговете на Италия или на Гърция и да настани там стотиците хиляди бежанци. Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Бизнесменът Нагиб Сауирис се обръща към правителствата на двете държави в Туитър:"Гърция или Италия, продайте ми остров, ще обявя неговата независимост и ще приема мигрантите. Ще им предоставя работа за изграждането на тяхната нова страна. Това може да се осъществи", категоричен е филантропът.

Като аргумент той посочва, че Гърция и Италия имат десетки острови, които са пусти и могат да посрещнат стотиците хиляди бежанци. Той разказва, че се е свързал с правителствата на Италия и Гърция, за да конкретизира идеята си.

Според него един такъв остров може да му излезе от 10 милиона до 100 милиона долара, но основният въпрос са инвестициите в инфраструктурата.

"Ще има временни убежища за хората, а после тези хора ще започнат да си строят жилища, училища, университети и болници", посочва Сауирис. И добавя, че ако ситуацията в света се подобри, всеки бежанец, който иска да се прибере в родината си, ще може да го направи.

Милиардерът обаче признава, че този план е изпълнен с предизвикателства. Като начало трябва да убеди Гърция или Италия да се разделят с един от островите си, след което да дефинира в законен план съществуването на тази нова островна държава.

Но най-малкото в тази държава бежанците ще бъдат третирани като хора, а сега те са третирани като добитък, заявява бизнесменът.

Семейството на Сауирис разви популярния курорт Гуна на египетския бряг на Червено море, припомня Франс прес.

От началото на годината 350 000 бежанци, търсещи спасение от конфликти или крайна бедност в родните си страни, са прекосили Средиземно море с риск за живота си, за да дойдат в Европа. За същия период в морето са загинали над 2600 мигранти при опит да преодолеят този тежък маршрут с непригодни за това лодки.

Вчера светът бе разтърсен с ужасяващи снимки на 3-годишно удавено сирийче, изхвърлено от морето на турския бряг.

Водещи

Най-четени