Министър Трайков потанцува пред „Иван Вазов“ 06.03 | 15:13

С танцова стъпка министърът откри пътека с плочки, които произвеждат ток

От Теодора Пенева

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков прояви фриволност и с танцова стъпка откри интересно съоръжение, монтирано пред Народния театър "Иван Вазов".

Десетметрова пътека, която представлява високотехнологична инсталация от плочки Pavegen, превръщащи кинетичната енергия от човешките стъпки във функционално електричество, беше открита снощи при засилен интерес на столичани, съобщи Econ.

Автор на иновативното изобретение е 25-годишният англичанин Лорънс Кембъл-Кук, който разработва прототипа през студентските си години. За изработването на технологията са използвани изцяло биосъобразни продукти – повърхността на плочките е от рециклирана гума, а основата – от 80% рециклирани продукти.

Режисьорът Явор Гърдев и Трайчо Трайков свалиха покривалото от най-новия алтернативен източник на енергия.

Министърът определи технологията като изключителна в сферата на енергетиката и изчисли, че пътят от кабинета му на "Славянска 8" до инсталацията се равнява на 250 крачки, от които биха се произвели 1,5 киловата електричество.

След представянето на инсталацията министър Трайков беше поканен да направи първата стъпка. В танцов ритъм той измина 10-метровата пътека. След това всички посетители последваха стъпките му, а преобразуваната енергия захранваше три електрически табели с надпис "Да осветим нашия град”.

След София демонстративната пътека ще продължи обиколката си в Европа с Гърция и Испания, а след това се отправя към Азия.

Най-четени