Мишки заместват скенерите на летищата 03.02 | 14:39

Гризачите се обучават да откриват хора, пренасящи експлозиви или наркотици

От Олга Андреева

Израелски учени създадоха детектор, сходен по действие със скенера, но работещ с три скрити касети, всяка от които съдържа осем специално обучени мишки, съобщи британският сайт orange.co.uk.

Изследователите заявиха за "New Scientist”, че мишките, които работят на четиричасови смени, са по-точни от специално обучените кучета и рентгеновите машини.

На всеки четири часа в касетите се пуска въздух, така че мишките могат да дишат. Когато гризачите подушат следи от наркотици, те минават в странична камера, където задействат аларма.

Създателят на устройството Еран Лумброзо, чиято фирма, "BioExplorers", се надява, че по-голяма компания ще съдейства при финалните етапи от реализиране на изобретението, обясни поведението на мишките: "То е все едно, че са подушили котка, което инстинктивно ги кара да побягнат".

Устройството е тествано миналата година на 1000 души в търговски център в Тел Авив, когато мишките успешно са открили 22 души, пренасяли фалшиви експлозиви.

Идеята може да се стори привлекателна на летищните власти, които са на мнение, че използването на скенер е намеса в личния живот на пътниците.

Водещи

Най-четени