Мозъкът на Айнщайн може да се види в музей в САЩ 24.11 | 10:23

Ултратънките отрязъци от мозъка на великия учен могат да бъдат видени от всеки

От Олга Андреева

Отрязъци от мозъка на Алберт Айнщайн са изложени на показ в музей в САЩ, съобщи CBS News. Посетителите във филаделфийския музей Muetter Museum и Историческата медицинска библиотека могат да видят 46 отрязъка от мозъка на великия физик.

"Той беше уникален човек и е чудесна възможност да разполагаш с най-свързания с интелигентността орган на такъв велик учен", заяви кураторът на музея Анна Доди. "Надяваме се с показването му наистина да отворим дебат за мозъка и физиологията като цяло".

Заради изключителната му интелигентност името на Айнщайн се превръща в синоним на гений. Автор на повече от 300 научни труда и над 150 други публикации, през 1921 г. физикът получава Нобелова награда за приноса си към теоретичната физика и особено за откриването на закона за фотоелектричния ефект.

Ултратънките отрязъци от мозъка на физика първоначално са били собственост на д-р Томас Харви, който извършил аутопсията на Айнщайн, когато умира през 1955 г. на 76-годишна възраст.

Впоследствие мозъкът на Айнщайн сменя собственика си на няколко пъти, преди последният му притежател, Луси Рорк-Адамс, да реши неотдавна да го дари на музея.

В музея може да се види още тумор на президента Глоувър Кливланд и тъкан от врата от Джон Уилкс Буут, убиецът на президента Ейбрахам Линкълн. 

Водещи

Най-четени