Мравките разпознават най-големите си врагове 04.07 | 11:57

Вид мравки ясно разбира на кои врагове как трябва да реагира

От Елена Кирилова

Ново проучване на мравките от вида Temnothorax longispinosus разкрива, че те могат да идентифицират най-големите си врагове и да реагират адекватно на ситуацията, като стават агресивни, съобщава БиБиСи.

Колониите на мравките често биват нападани от мравки робовладелци, които крадат какавидите и нарушават реда в мравуняка. Ето защо, когато видят врага си, мравките от първия вид могат да убият чрез хапане и щипане своя враг.

Въпреки това насекомите не си губят времето с по-малко застрашаващи ги врагове.

Екип, воден от Инон Шарф и Сузане Фойтзик от Университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Германия, искал да разбере как насекомите реагират на различните видове, които нарушават спокойствието им.

За да установят това те взели няколко колонии от мравки в своята лаборатория.

В дивата природа T. longispinosus обитават смесени широколистни гори в североизточната част на САЩ. Те гнездят в кухини на жълъди или в пръчки.

"Ние доведохме работнички от четири различни видове мравки в колониите", коментира д-р Шарф. "Първите бяха непознати видове – такива, които не споделят едно местообитание. Вторите бяха мравки от един и същ вид, а третите бяха познати помежду си конкуренти – свързани видове, които обитават едни и същи райони".

В края на изследването учените установили, че мравките робовладелци са считани за най-голям враг. Те нападали другите колонии от мравки и крадяли какавидите им, като често убивали мравката царица и работничките.

Откраднатите какавиди били отнасяни в гнездото на мравките робовладелци, където извършвали рутинни задачи като се занимавали основно с обслужване на царицата, отглеждане на малки и търсене на храна.

Когато малките мравки от вида T. longispinosus видели мравки робовладелци, те моментално ги атакували, като започвали да ги хапят и щипят. Но когато на пътя им се изпречел някой не толкова опасен опонент, те просто се опитвали да го издърпат от гнездото.

По думите на д-р Шарф е изненадващо как мравките могат да правят толкова ясно разграничение, като не губят енергия да реагират агресивно към абсолютно всеки нападател.

Водещи

Най-четени