На Марс няма живот заради капитализма 23.03 | 09:56

Това поне е теорията, изказана от Уго Чавес

От Олга Андреева

Възможно е капитализмът да е виновен за липсата на живот на Марс, заяви социалистическият президент на Венецуела Уго Чавес, цитиран от Ройтерс.

"Винаги съм казвал, че не е странно, ако на Марс е имало цивилизация, но вероятно капитализмът е стигнал там и е сложил край на планетата", заяви Чавес в речта си във вторник по повод Световния ден на водата.

Чавес, който държи отговорен капитализма за много от световните проблеми, предупреди, че водните запаси на Земята се изчерпват:

"Тук, на Земята, където преди стотици години и по-малко, е имало огромни гори, сега има пустини. Където е имало реки, сега има пустини".

Чавес заяви още, че Западът атакува Либия заради водните и петролните запаси.

По-рано този месец американският Национален съвет за научни изследвания препоръча на НАСА неин основен приоритет да стане създаването на робот, който да открие дали на Марс някога е имало живот и да даде поглед върху геоложката и климатична история на планетата. Това ще бъде и първата стъпка в усилията да се вземат проби от Марс и да се донесат на Земята.

Екип на НАСА наскоро тества в Антарктида космически костюм в среда с екстремни условия, сходни с тези, открити на Марс, който би могъл да се ползва при посещение на Червената планета.

Водещи

Най-четени