Наблюдавахме пълно лунно затъмнение 11.12 | 09:38

У нас облаците попречиха на желаещите да се насладят на явлението

От Кремена Бедерева

Жителите на западните Съединени американски щати, Хавайските острови, Австралия и части от Азия наблюдаваха рядък небесен феномен: пълно лунно затъмнение, предават световните информационни агенции, цитирани от БТА.

За 51 минути след 6,06 ч. Тихоокеанско стандартно време (14,06 по Гринуич) сянката на Земята закри напълно Луната. Луната придоби червеникав отблясък, понеже непряка слънчева светлина, преминала през земната атмосфера, продължи да я достига.

У нас облачното време попречи на желаещите да наблюдават явлението. Най-голям късмет имаха астрономите във Варна, Бургас, Разград, Карнобат и Шумен.

От София също можеше да се наблюдава част от явлението, но тъмните облаци изиграха лоша шега на десетките любители, които се събраха с телескопите си на моста на въздишките до НДК, информира bTV.

Последното пълно лунно затъмнение бе на 15 юни, но то не бе видимо от САЩ. Следващото е на 15 април 2014 г. и ще може да се наблюдава от територията на САЩ.

На 14 декември предстои през атмосферата на земята да преминат около 100 метеора на час, които за нас ще изглеждат като падащи звезди.

Водещи

Най-четени