Най-гнусният рекорд, който ще обикнете (СНИМИ/ВИДЕО) 15.01 | 14:39

Гнусен и адски миролюбив

От Ивайло Коралски

Дълго е 80 сантиметра, няма крака и се влачи по земната повърхност. Що е то? Не, не е змия, а земен червей с исполински размери. Въпросният рекордьор е открит в Югоизточна Австралия. Разтеглен до крайност, той може да достигне до 2 метра.

Споменатият гигант е изненадващо смирено същество – не е трудно да се забележи, независимо че прекарва по-голямата част от времето си под земята.

Наситеността на вода в почвата му помага да диша по-добре. Подземната му обител може да достигне впечатляващите 2 метра.

Често пъти обаче напоителните дъждове го принуждават да напусне дупката си.

Мирният гигант е адски крехко същество – малко повече почва върху тялото му може да го смаже, а впоследствие и убие. В този ред на мисли само определени видове почва са подходящи за оцеляването на гигантския земен червей.

Ако случайно минете върху бърлогата му, той ще ви отговори с вибрации и резки звуци, които са доста лесни за улавяне от човешкото ухо.   

Гигантът достигна максималните си размери за сравнително кратко време – 5 години. Средният му живот е около 20 години.

За съжаление популацията на миролюбивия гигант е доста ограничена. Основните причини за това са честата загуба на обитаваната от него територия и бавната му репродукция. 

Нещо повече, огромният земен червей е включен в Червената книга на Световната организация за защита на животните. 

Видео, следва:

Водещи

Най-четени