Най-готините колаборации между писатели и музиканти 18.06 | 10:50

Или кой накара Кърт Кобейн да куфее на коледни песни

От Елена Кирилова

Сътрудничеството между музиканти и писатели е нещо нормално, но когато става дума за световно известни автори и банди, които пълнят стадиони, картинката изглежда една идея по-различна. Срещата на гениите в писането и музиката ражда незабравими парчета. Ето защо решихме да ви запознаем с едни от най-интересните и готини подобни колаборации, подбрани от Flavorwire.com.

Кърт Кобейн и Уилям С. Бъроуз

Творчеството на култовия писател Уилям С. Бързоуз е повлияло на десетки музикални изпълнители. Той е работил с множество звезди, от Лори Андерсън до Том Уейтс. Безспорно най-добрата му работа се казва "The "Priest” They Called Him” - албум от 1992 г, в който Кърт Кобейн умело свири на китара свои интерпретации на коледни песни. На този музикален фон самият Бъроуз чете своя история.

Алън Гинсбърг и The Clash

През 1981 г. Гинсбърг отива да гледа на живо The Clash в Bonds Club в Ню Йорк. Тогава Джо Стръмър кани "Президента Гинсбърг” на сцената, за да направи импровизирано изпълнение на поемата си "Capitol Ep” със специалната подкрепа на The Clash. По-късно писателят и музикантът правят заедно класическия албум "Combat Rock”. Разбира се той не станал такъв хит като "Rock the Casbah”, но все пак е достатъчно добър.

Бен Фолдс и Ник Хорнби

Всеки, който е чел нещо от Ник Хорнби, знае, че това е човек, който разбира от музика. Само истински музикален фен може да напише книга като "Ега ти животът”, така че не е никаква изненада, че Хорнби се насочва отчасти и в сферата на музиката. Той обединява усилията си с Бен Фолдс, с когото продуцират албума "Lonely Avenue” през 2010 г. Двамата се свързват за шърви път, след като Хорнби написва есе за "Smoke” - една от песните на Фолдс.

Салман Рушди и U2

След като през 1992 г. Боно прочита книгата "Земята под нейните нозе” на Салман Рушди, певецът пита писателя дали може да превърне одата на главния герой Ормус Кама в истинска песен. Рушди бързо се съгласява и определено не е сгрешил, защото резултатът се оказва успешен.

Водещи

Най-четени