Най-мръсното нещо у дома изобщо не е тоалетната, то се намира в кухнята 20.11 | 19:09

По-добре сменяйте гъбата за миене на чинии по-често...

От Мартина Панайотова

Има много по-мръсни предмети от тоалетната седалка, спечелила си незаслужено репутацията на най-нечистото нещо в средностатистическото домакинство, твърдят специалисти от САЩ, цитирани от в. New York Post.

Микробиолози от университета на Аризона изследват как болестите се пренасят чрез заобикалящата среда. За целта те взимат проби от домовете и отчитат броя на бактериите в тях.

Вниманието на специалистите е насочено най-вече към фекални бактерии като Ешерихия коли и към златистия стафилокок, който най-често обитава дихателните пътища и кожата.

Авторите на проучването са установили, че тоалетната седалка приютява около 50 бактерии на квадратен инч (1 инч – 2,54 сантиметра). Оказва се обаче, че мобилните телефони са също толкова мръсни, както и че върху компютърните клавиатури има пет пъти повече бактерии, отколкото върху тоалетната седалка.

По отношение на микроорганизми седалката на тоалетната чиния всъщност е едно от най-чистите места, отбелязват изследователите.

Специалистите са на мнение, че не тоалетната седалка трябва да буди най-големи тревоги сред хората.

Обикновено върху кухненската дъска за рязане има около 200 пъти повече бактерии, отколкото върху седалката на тоалетната чиния. Микроорганизмите попадат върху кухненската дъска чрез суровото месо и животинските вътрешности - обител на много фекални бактерии.

В почистването на дъската за рязане човек трябва да е толкова старателен, колкото и при чистенето на тоалетната, настояват експертите.

Най-мръсният предмет в къщата е домакинската гъба с около 10 милиона бактерии на квадратен инч. Следват кърпите за бърсане с един милион микроорганизми на квадратен инч. С други думи - домакинските гъби и кърпи са съответно 200 000 и 20 000 пъти по-мръсни от тоалетната седалка, допълва БТА.

Най-четени