Най-ужасните произведения на изкуството (СНИМКИ) 16.01 | 12:30

Наистина са ужасни

От iNews.bg

Изкуството е въпрос на възприятия и вкус. Дори Микеланджело и Караваджо са били критикувани. Някои артисти обаче не искат да се харесват, а искат да шокират, защото знаят, че по този начин ще бъдат запомнени и ще станат разпознаваеми. Днес ще ви поговорим точно за такива произведения на изкуството, които завинаги са останали в историята като едни от най-скандалните.

Идеята да се шокира публиката изобщо не е от днес. Но и досега се водят спорове кое е изкуство и кое самоцелна изява, която е опасна и минава приличните граници.

"Страшният съд" на Микеланджело

Когато тази картина е създадена за Сикстинската капела, се чуват възражения, че на нея има прекалено много голи тела за изображение в църква, като най-голям противник на картината е Биаджо де Чезена. За да си отмъсти, Микеланджело рисува Чезена, поставя го в Ада с магарешки уши и змия, която е захапала гениталиите му. Дори Папата смята, че е смешно. Поуката? Не се карайте с някого, който може да ви обезсмърти.

1461729

"Изстрел" от Крис Бърдън

В този пърформънс артистът Крис Бърдън си взима другарче, което трябва да го простреля в рамото. Това не е първото опасно изпълнение на Бърдън - заковавал се е за кола и се е подлагал на глад за над 20 дни. Останалите вижте в Div.bg.

1461730

Водещи

Най-четени