Намериха останките на потопен от Япония легендарен американски крайцер 20.08 | 15:29

Удареният от торпедо „Индианаполис“ доставял части за атомната бомба, хвърлена над Хирошима

От iNews.bg

Останките на потопения през 1945 г. от японска подводница американски крайцер "Индианаполис", доставящ компоненти за атомната бомба, хвърлена над Хирошима, бяха открити на дъното на Тихия океан. Находката е на дълбочина 5400 метра, съобщи CNN, предаде БГНЕС. Останките от крайцера са открити в петък от група от 13 цивилни изследователи, водени от съоснователя на компанията Microsoft Пол Алън.

Продължава проучването на морското дъно в района на катастрофата. Точното местонахождение на крайцера няма да се оповестява.

"Индианаполис" е потопен на 30 юли 1945 г. Това е най-смъртоносната загуба на единичен кораб в историята на военноморските сили на САЩ. На 26 юли 1945 г. крайцерът доставя важни части за първата атомна бомба в базата на военновъздушните сили на САЩ в Тиниан.

На 30 юли 1945 г., 14 минути след полунощ, докато крайцерът се намира във Филипинско море, е атакуван от японската подводница I-58. Корабът потъва за 12 минути. От 1196-членния екипаж приблизително 300 потъват с "Индианаполис", останалите 900 души са изложени на дехидратация и постоянни атаки от акули, докато чакат да бъдат спасени. Оцелелите са забелязани случайно четири дни по-късно, като дотогава остават само 316 души.

"Индианаполис" е един от последните потопени кораби на военноморските сили на САЩ през Втората световна война.

Водещи

Най-четени