Не бива да спите до късно, опасно е! 21.01 | 14:00

Бъдете най-внимателни през уикенда

От iNews.bg

Успиването през уикенда води до болести и затлъстяване, защото биологичният часовник се обърква от променящите се модели на сън, съобщава Daily Telegraph. Учените от Британския съвет за медицински изследвания сравниха ефекта от преспиването с разликите в часовите пояси при презокеански полет и затова го нарекоха социален джетлег.

Самолетните полети обаче предизвикват временни проблеми с метаболизма, докато излежаването до късно през почивните дни обикновено е хронично и затова може да доведе до по-сериозни последици.

Изследването е обхванало 800 души. Учените са следили теглото и обиколката на кръста на 800 участници, както и биомаркери за възпаление и диабет в кръвта. След това сравнили резултатите с отговорите им за навиците им за сън.

Резултатите показват, че ако има разлика от два часа в продължителността на съня през работната седмица и през почивните дни, рискът от по-висок индекс на телесната маса и покачване на биомаркерите за диабет и възпаление се увеличава. Причините са неизвестни. Възможно е успиването да нарушава здравословни навици в храненето и движението.

Срещу преспиването в почивните дни учените препоръчват да се избягва кафето следобед, 20-минутна гимнастика или разходки всеки ден, лека вечеря и успокояваща рутина преди лягане всяка вечер, като взимане на вана или леко четиво. Помага и излагането на слънце, което дава повече енергия и човек не се чувства уморен на другата сутрин.

Водещи

Най-четени