Не е истина?! Клюките били полезни, ето защо 18.01 | 16:45

Според ново проучване повдигат самочувствието

От iNews.bg

Всъщност информацията, че клюкарстването е полезно не е съвсем нова. И преди експерти психолози са разглеждали този въпрос, доказват го обаче сега и група италиански специалисти. Според тях така се увеличават нивата на хормона окситоцин, който сближава хората, пише Daily Mail.

Колкото и да мразите шушукането, трябва да признаете, че това помага за "установяване на правила в групата, за наказване на нарушителите, упражняване на социално влияние чрез системите на репутация и за създаване и засилване на социалните връзки". Освен това доста повдига самочувствието и подобрява самооценката, категорични са учени от университета на Павия в Италия.

Експертите стигат до тези интересни изводи, след като изследвали ефекта на клюките с помощта на 22 доброволки. Те сравнявали по какъв начин се отразява разнасянето на слухове върху мозъка с този на обикновен разговор. Така установили, че се засилват нивата на окситоцин, известен още като "хормон на любовта.

Хормонът предизвиква доверие и щедрост. Установено е, че се освобождава по време на раждане и засилва връзката на майката с детето. Освобождава се и по време на секс, както и от докосване на близки – от плюшени играчки през домашни любимци до близки хора.

Водещи

Най-четени