Невероятна гледка в небето довечера 31.01 | 15:47

Супер синя кървава Луна може да се види веднъж на повече от 150 години

От iNews.bg

Довечера в небето, включително и над България, ще може да се наблюдава невероятна и много рядко срещана гледка. Хора от едно семейство могат да попаднат на нея през няколко поколения. За първи път от над 150 години ще станем свидетели на рядкото астрономическо явление и по-точно съвкупност от такива - супер синя кървава Луна. Или иначе казано пълно лунно затъмнение, което се съчетава с второто пълнолуние за месеца. За съжаления обаче най-добре то ще се наблюдава от Северна Америка и Аляска, предаде БНТ.

НАСА вече показа как изглежда тази невероятна луна. Прекрасна синя Луна видяха хората в района на Сан Франциско в нощта срещу сряда. В този момент спътникът ни е на по-малко от 364 000 километра от нашата планета и това е второто пълнолуние за януари.

Заради затъмнението Луната става кървава или червена, когато навлезе в земната сянка. Затъмнението ще продължи три часа и половина. Луната ще изглежда с 14% по-голяма и с 30 на сто по-ярка. То ще е пълно над страните от Тихоокеанския басейн и частично над Източна Европа.

Водещи

Най-четени