Нови растителни видове изумяват ботаниците 20.12 | 17:56

Гигантско дърво, див отровен патладжан и цвете с огромен геном са сред хитовете на 2010 г.

От Георги Георгиев

Много нови животински видове бяха открити или преоткрити през изминалите 12 месеца. Растителният свят обаче също поднесе приятни изненади. Гигантско дърво, отровен, но все пак лековит патладжан, ослепителна орхидея, възкръснали растителни видове - това са само част от ботаническите открития на 2010 г., описани в доклад на Британското кралско ботаническо дружество, съобщава Daily Telegraph, цитиран от БТА.

През изминалата година в Камерун беше открито дървото-великан Magnistipula multinervia. Растението беше забелязано в най-затънтения край на дъждовните гори на камерунския национален парк Коруп.

Този гигантски дървесен вид е толкова рядък, че въпреки щателното претърсване на района, от него бяха намерени само 4 представителя. Британски ботаници си дали сметка, че става дума за ново дърво, едва след като с помощта на екипировка за алпинизъм се изкатерили по стъблото му, високо близо 40 метра, и набрали цветове и плодове.

Див отровен патладжан, който от години се използва от местни африкански племена за лекуване на инфекции, в частност на гонорея, беше открит в Кения.

Става дума за растение с необичайно дълги, жълти и островърхи плодове и с наситено тъмнолилави листа. То беше открито в горите на кенийския планински национален парк Абърдеър. Ботаниците се опитали да изсушат семена от растението за да ги съхранят по-дълго и проучат, но те започнали да изпускат отвратителна миризма. Така те установили, че въпреки лечебните си свойства растението е отровно.

В южната виетнамска провинция Дак Лак пък бе открит нов вид орхидея. Тя бе намерена съвсем случайно от местен фермер, който я дал на експерт по орхидеите за анализ. Изяснило се, че става дума за нова орхидея от вида Дендробиум. Цветето има лъскави бели и оранжеви цветове и учените недоумяват как никой досега не го е открил.

Ботаниците откриха и 14 нови вида палми в Мадагаскар. Сред тях се открояват т.нар. драконова палма със заострените си листа , металната палма, отличаваща се с дебелите си стоманено синьо-сиви листа и палмата Dypsis gronophyllum,чиито листа изглеждали сякаш били разядени от насекоми.

Безспорно най-голяма изненада поднесе през 2010 г. крехко бяло цвете с големи зелени листа от японския растителен вид Парис. Генетичен анализ на цветето показал, че то има най-големия геном в света -50 пъти по-голям от човешкия. Ако си представим, че ако молекулата му бъде разпъната като лента в пространството, то тя ще се разпростре на 100 метра дължина.

Досега в ботаниката са описани около 300 хиляди растителни вида. Годишно обаче учените откриват по още 2000 непознати вида. Смята се, по света съществуват още около 50 хиляди растителни вида все още чакат да бъдат описани.

Водещи

Най-четени