Няма да повярвате колко дълго прави секс това насекомо (СНИМКИ) 19.04 | 15:00

Но не това е най-интересното за него

От Надежда Стоянова

Със сигурност за всички съществуването на хермафродити изглежда странно, без значение дали става въпрос за хора, или за животни. Затова и женско насекомо с мъжки полов орган, открито в Бразилия, създаде истински фурор в научните среди.

Любопитното при тези видове е, че сношението при тях продължава между 40 и 70 часа, издават изследователите. Женската на обитаващата пещери Neotrogla може да се похвали с внушителен пенис, който тя редовно използва, за да се чифтосва с мъжкия си партньор. Той пък, от своя страна, разполага с "вагиноподобен" отвор.

И ако след всичко това кажете, че половият живот на тези насекоми не е достатъчно интересен, значи трябва да добавим, че според учените чифтосването при тях се случва с впечатляваща скорост. Причина за това е фактът, че така женската си осигурява храна, както и сперма.

Тези странни насекоми предлагат нови възможности да тестване на идеи за сексуален подбор, за решаване на конфликти между половете и освен това представлява еволюционна новост. Сега предизвикателството пред учените е да открият защо само при тези насекоми са се развили два полови органа едновременно, пише BBC.

Водещи

Най-четени