Оловни облаци обвиват две малки слънца 04.08 | 11:35

Температурата на повърхността на звездите е около 38 000 °С

От Антония Михайлова

Доскоро астрономите имаха хипотеза, че най-богатите на олово звезди, известни на науката, може да представляват кратък етап в еволюцията на светилата. Потвърждения за това обаче нямаше, тъй като не бяха събрани достатъчно данни за тяхното съществуване.

По-рано изследователите сочеха девет малки слънца, съдържащи голямо количество хелий. Сред тези горещи субджуджета са HE 2359-2844 в съзвездието Скулптор и HE 1256-2738 в съзвездието Хидра. Наскоро стана ясно, че те са двойно необикновени звезди, тъй като в тяхната атмосфера концентрацията на олово превишава тази на Слънцето 10 000 пъти. Новите сведения са публикувани в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Според оценките на експертите температурата на повърхността на тези синкави звезди е около 38 000 °С (което е много повече от температурата на повърхността на Слънцето – "само" 5500 °С). Там е толкова горещо, че оловните атоми, намиращи се в техните атмосфери, са лишени от три електрона.

Тези звезди вероятно преминават стадий на звездна еволюция, която продължава не повече от няколко десетки хиляди години. Те преминават от фазата червени гиганти (30-40 пъти по-големи от нашето Слънце) във фазата сини джуджета (под 0,5 слънчеви маси, но 70 пъти по-ярки).

Оловната "обвивка" на звездите очевидно е била част от първоначалния облак от газ и прах, от който са се образували звездите. Тоест оловото не е било създадено в недрата на самите светила. Учените смятат, че оловният "воал" може да е разположен около звездата в слой с ширина 100 километра.

Водещи

Най-четени