Онези, които си приличат, се привличат 22.11 | 15:53

Учени откриха какви жени привличат мъжете

От Мартина Панайотова

Цветът на очите, на косата, но също трапчинките и характерните черти на лицето - мъжете са привлечени от жени, с които си приличат, сочат резултатите от френско изследване, цитирани от FP.

Много изследвания бяха извършени, за да се определят характеристиките, които правят външния вид на жената привлекателен. Повечето от тези изследвания концентрираха

вниманието върху характерни черти, свързани с нивото на хормоните и плодовитостта (закръглен ханш и др.).

Учени от университета в Монпелие и Френския национален център за научни изследвания обаче насочили вниманието си към характеристики, които не са свързани с никакво предимство, що се отнася до генетичната селекция, като цвят на очите, дебелина на устните и веждите.

Авторите на изследването си поставили за цел да направят преценка на две хипотези за еволюцията. Първата от тях е свързана с т.нар. хомогамия - феномен, който е наблюдаван сред много животински видове и се изразява в това, че някои индивиди са привлечени от партньори, които са им генетично близки или казано другояче, им приличат.

Другата хипотеза е свързана с т.нар. неизвестност на бащинството. Тя гласи, че мъжете са привлечени от жени с рецесивни белези. Това означава, че мъжът предпочита сини очи и тънки устни, които са рецесивни по отношение на кафявите очи и дебелите устни. Това би му позволило да разпознае у детето си своите собствени генетични характеристики.

Учените първо показали на стотина мъже снимки на женски лица и поискали от тях да посочат онези, които им се струват привлекателни. Оказало се, че мъжете посочили най-вече женски лица, с които поделят някои общи черти.

След това учените изследвали снимки на реално съществуващи двойки, които имат най-малко едно дете, като целта била да се установи дали тези генетични предпочитания влияят върху избора на партньор.

Резултатите показали, че брачните партньори имат повече общи черти на лицето в сравнение с двама случайно подбрани индивида в обществото. Нищо обаче не подкрепило хипотезата за т.нар. неизвестност на бащинството, писа БТА.



Водещи

Най-четени