Орангутани си общуват с iPad-и 11.05 | 09:34

Маймуните имат нужда от умствено стимулиране, за да не се депресират

От Олга Андреева

Орангутани в зоопарк в Маями са на път съвсем да заприличат на хора. Маймуните, с които 97% от генетичния ни материал е идентичен, си общуват с iPad-и и изглежда се справят доста добре.

Паркът е част от няколко зоологически градини, които провеждат експеримент с компютри и маймуни. Всички шест орангутана в парка в Маями използват iPad, за да си общуват и като част от програма за умствено стимулиране.

Линда Джейкъбс, която ръководи програмата, се надява в крайна сметка устройствата да помогнат за преодоляване на пропастта между хората и застрашените маймуни, съобщи AP.

Орангутаните използват iPad-и от миналото лято. Софтуерът първоначално бил проектиран за хора с аутизъм. На екрана се показват снимки на различни обекти, след това инструкторът назовава един от обектите, а маймуната натиска съответния бутон.

Орангутаните са изключително интелигентни животни, но са ограничени от физическата си невъзможност да говорят. Те имат интелигентността да общуват, но нямат ларинкс и гласни струни.

Така че iPad-ът им дава възможност да споделят с работещите в зоопарка какво знаят, как се чувстват и какво искат.

Всъщност обучението с компютри съвсем не се прави, за да се забавляват служителите или посетителите на зоопарка с маймуните.

Именно защото са особено интелигентни, орангутаните имат нужда от умствено стимулиране, за да не се отегчат и да изпаднат в депресия.

Водещи

Най-четени