Оригиналният скок от ръба на космоса: 1960 15.10 | 15:39

Джоузеф Китингър е първият космически скачач

От Мартина Панайотова

Днес цял свят говори за един-единствен човек - Феликс Баумгартнер.

Австриецът стана първият човек в света, скочил успешно от стратосферата от височина 39 км и успял да премине звуковата бариера без помощта на летателен апарат, което го прави нещо много повече от героя на деня.

Малцина обаче знаят, че финансираната от прочута марка енергийни напитки кампания, всъщност изобщо не е нова идея. Точно преди 52 години един американски пилот от военно-въздушните сили на САЩ, на име Джоузеф Китингър, става първият човек, които предприема това епично, вертикално пътешествие.

Денят е 16 август, 1960 година. Китингър изрича "Сега Господ ще се погрижи за мен" и влиза в своята въздушна, отворена гондола, снабдена с огромен хелиев балон.

Тя го издига на 20 мили или 31 километра над морското равнище. 13 минути и 45 секунди по-късно той предприема пътешествие от стратосферата обратно към Ню Мексико, екипиран само с устойчив на налягането костюм и парашут.

Мисията е част от експерименталното обучение на американската флота по височинни спасявания и е запечатана от превърналите се в класика снимки на National Geographic.

Как е изглеждало вчерашното събитие точно преди 52 години, може да видите тук.



Водещи

Най-четени