Откаченият и забавен етикет за хранене, който спазват в различните страни 24.05 | 09:01

17 правила за поведение на маса

От Христо Узунов

Правилата са си правила, и трябва да се спазват дори и на маса. В различните страни е приета различна норма на поведение в кулинарните моменти от деня, които изглеждат адекватни за жителите на тези държави, но абсолютно неразбираеми за всички останали. Въпреки това, за да изядете само предложената ви храна, без някой и друг шамар е хубаво да знаете как да се държите. Тази статия е точно за това.

1. В Япония не е прието да си предавате храна един на друг с клечки, защото те се използват за преместване на костите при кремационните погребения и предаването на храна с тях се счита за неуважение.

2. В Китай пък не е прието да насочвате клечките си срещу хората. Все пак за хората, измислили най-много бойни изкуства на глава от населението, всеки предмет е потенциално оръжие.

3. В Тайланд можете да си умрете от глад, защото не бива да се храните преди най-възрастният човек на масата да започне да яде.

4. В Чили ще ви сметнат за пълен идиот, ако ви видят да ядете каквото и да било с ръце, дори пица!

5. В Италия не е прието да си искате допълнително сирене, ако го сторите, рискувате да оскърбите готвача. А той все пак е италианец...

6. В Танзания пък проявяват лека форма на либертарианство, насърчавайки закъсненията - там е прието да закъснявате с около 20-тина минути за вечеря. Ако пристигнете навреме, бройте домакините за люто обидени.

Останалите правила за хранене прочетете в Div.bg

Водещи

Най-четени