Очакват ни 100 години сблъсъци с комети и астероиди 11.09 | 12:15

НАСА е открила неизвестен астероиден пояс, който се движи към Земята

От Антония Михайлова

Неизвестен досега астероиден пояс е открит дълбоко в Космоса и се движи към нашата част от Слънчевата система.

Астрономи от НАСА, въз основата на космически наблюдения за последните 60 дни, правят плашеща прогноза: между 2017 и 2113 година може да ни очакват до 400 сблъсъка с различни космически обекти, пише Daily Express.

Повечето обекти имат максимален диаметър около 100 метра и са способни да нанесат значителни щети, ако паднат на Земята.

Професор Бил Нейпиър, специалист по астрономия към Бъкингамския университет, отбелязва, че както удар на астероид, така и например боклук от комети може да има разрушителни последствия за човешката цивилизация.

"Ако нещо подобно се случи, то химията на нашата атмосфера би се променила поради екранирането на слънчевата светлина от праха – това ще бъде като ядрена зима и може да продължи няколко десетки хиляди години. А комети с диаметър 200-300 метра могат да стерилизират Земята, ако тя застане на пътя им", казва той.

По-непосредствена заплаха идва от малките астероиди, тъй като в Космоса те са десетки хиляди и са в състояние да нанесат щети в регионални мащаби.

Като пример може да се даде Тунгуският метеорит, паднал в Сибир през 1908 година, което за щастие се е случило в ненаселен район. Ако това се случи в Лондон, то последствията биха били съпоставими с атомната бомбардировка над Хирошима.

Експертите предупреждават за възможността от много по-голяма заплаха за Земята през 2020 година.

Астероидът 2012 DA14, открит от обсерваторията Ла Сагра в Испания, в момента има вероятност от падане на Земята по-малко от един процент, но учените не изключват възможността той наистина да се сблъска с нашата планета.

Най-четени