Палестина - "Днес оркестър - утре държава" 03.01 | 13:41

Дебютът на Националния оркестър на Палестина беше в Рамала и Ерусалим

От Олга Андреева

Националният оркестър на Палестина - първият състав от професионални музиканти с палестински произход от 1948 г. - направи своя дебют през уикенда в Рамала, Ерусалим и дори в Хайфа.

Оркестърът се състои от 44 палестински и чуждестранни музиканти. Повечето от палестинците са местни, но някои живеят в Сирия и Йордания, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Концертите се състояха от петък до неделя в Рамала, в окупираната част на Западния бряг, в двореца Алхамбра в Източен Ерусалим, и в Хайфа, Северен Израел, където живее голяма арабско-израелска общност.

Оркестърът изпълни творби на Моцарт, Бетовен и Георги Лигети под диригентството на младия швейцарец Балдур Брьониман.

"Много сме ентусиазирани от създаването на този оркестър. Това дълго време беше мечта и работихме много години, за да я реализираме", каза Сухаил Хури, директор на Националната консерватория.

"Днес сме свидетели на раждането на Националния оркестър на Палестина в момент, когато борбата на палестинците за независимост преминава през една от най-критичните и трудни фази", пише Сухаил Хури в бележките към програмата, озаглавена "Днес оркестър, утре държава".

"Ние музикантите сме убедени, че държавата не се състои само от сгради и пътища, но и от нещо по-важно - от хора, ценностите им, изкуството им и културната им идентичност."

Най-четени