Парализиран художник рисува творбите си с очи 14.11 | 08:06

Сара Езекийл открила начин да промени живота си, въпреки страданието

От Елена Кирилова

Жена, парализирана от врата надолу, е изградила живота си наново, благодарение на компютър, който успява да проследи движението на очите й, съобщава Daily Mail.

Сара Езекийл, която има болест на моторния неврон, използва технологията, за да говори, да проверява електронната си поща и да контактува с приятелите и семейството си. Технологията обаче й позволява да продължи да се занимава с любимото си хоби - да рисува. Макар и парализирана, жената успява да рисува толкова красиво, че вече се радва на самостоятелни изложби.

Художничката има шанса да работи благодарение на компютър, наречен Tobii Eyegaze, който проследява очните движения чрез инфрачервена светлина и дава на потребителя пълен контрол над мишката.

1fbecb1a-4d22-6839-fa61-d823a5c001aeЕдинственото, което е необходимо, е потребителят просто да погледне към екрана на компютъра, за да получи контрол над курсора на мишката. Кликването се осъществява чрез мигане или чрез взиране в една точка дълго време.

Иновативната технология помага на хиляди хора по света, някои от които страдат от нараняване на гръбначния мозък. Чрез този компютър обаче те могат да станат много по-независими.

По думите на Езекийл животът й бил съвсем нормален, докато не навършила 34 години. Тя била щастливо омъжена, имала малко момиченце и била бременна с дългоочакваното си второ дете. През февруари 2000 г. жената усетила някаква слабост в лявата си ръка, а говорът й започнал да става затруднен. Два месеца по-късно Сара получила тежката си диагноза и била абсолютно ужасена от това колко бързо се е променил животът й.

Случилото се довело до крах в брака й, до тежка депресия и непрестанното притеснение, че не може да гледа не само децата си, но и себе си.

Днес Сара е горда, че е успяла да се измъкне от дъното и да се върне към нормалния си живот. Година след разболяването си тя започнала да посещава болница, в която получила невероятни грижи. Именно там тя се вдъхновила да започне отново да рисува.

Тъй като не можела да рбаоти на нормален настолен компютър, Езекийл решила да продаде картините си, за да набави пари за себе си и хората като нея, които се нуждаят от новата технология, за да живеят нормално.

В крайна сметка жената взела необикновения компютър и вече се радва на по-пълноценен живот като истински творец. .

Водещи

Най-четени