Парижки чешми пускат газирана вода 09.11 | 17:02

Идеята е да се намали употребата на пластмасови бутилки

От iNews.bg

Да пиеш газирана вода от обществена чешма в Париж е едно от малкото безплатни удоволствия, които човек може да си позволи във френската столица. Първият фонтан с газирана вода в града се появява още през 2010 г. и се превръща в хит сред местни и туристи.

Днес Париж разполага с шест такива чешми, които местните наричат "La Pétillante" ("Блестящата"), а идеята на властите в града е броят им да се увеличи с още 10 през 2018 г.

Показвайки предимствата на питейната вода от обществената водоснабдителна мрежа, компанията Eau de Paris има за цел да намали консумацията на бутилирана вода, а с това и производството на пластмасови бутилки, съобщава Нова телевизия.

Франция е на едно от челните места в света по производство и консумация на бутилирана вода. Пионер с тази област е Италия, където вече съществуват 215 обществени чешми с газирана вода. Ежедневно те захранват нуждите на населението с 3500 литра вода, което спестява производството на 2300 пластмасови бутилки от 1.5 литра.

Любопитна подробност е, че за миналата година във Франция машина за домашно производство на газирана вода е била сред предпочитаните покупки за Коледа.

Водещи