Питаме тъмната материя какво очаква Вселената 19.09 | 11:19

Космолози смятат, че в близките 50-100 млрд. г. нищо лошо няма да ѝ се случи

От Антония Михайлова

Изучаването на тъмната материя и енергия ще помогне да се даде отговор на въпроса какво очаква Вселената в най-далечно бъдеще, смята руският космолог Алексей Старобински.

"Ние не знаем колко далечно е бъдещето на Вселената. Но тъй като съвременната Вселена е достатъчно подредена и почти еднородна в големи мащаби, нашият интервал за предсказания за бъдещето ѝ е доста дълбок. Може да се каже, че в близките 50-100 милиарда години с нея нищо страшно няма да се случи", казва ученият.

"Но след това може да станат важни най-редките процеси на бавен разпад на тъмната енергия, които още не могат да се предскажат. И ако такива процеси има, то трябва да се опитаме да намерим техни следи", добавя той.

Старобински отбелязва, че терминът "тъмна" енергия или материя не е много подходящ и представлява заемка от английски език, докато във физически смисъл това означава, че тази енергия или материя не реагира с фотоните.

"Наименованието не е подходящо и в житейски смисъл – нищо тъмно, в смисъл демонично, няма в нея. С еднакъв успех тя може да се нарече "прозрачна" или "невидима", отбелязва ученият.

Той добавя, че сега основна част от пълната с енергия Вселена е съсредоточена именно в тъмната енергия и е вероятно да са възможни процеси на нейния разпад на частици, включително известни.

При това, отбелязва изследователят, ако тъмната енергия може да преминава в енергия с обичайни форми на материята, "то тя може да се използва точно както използваме обикновените електростанции".

Според съвременните теории във Вселената обикновената (така наречената барионна материя, от която се състоят всички наблюдавани обекти), е 5%, 25% е тъмната материя, регистрирана само по гравитационното ѝ взаимодействие, и 70% са тъмна енергия.

Водещи

Най-четени