Платна като една човешка длан в Дома на хумора в Габрово 06.07 | 09:06

Темите са най-разнообразни

От Север.бг

Любопитна изложба са подготвили от Дома на хумора и сатирата. Тя ще разкаже интересни факти и творби от музейните фондове, пише Север.бг.

Изложбата, носеща наименованието "Миниатюрните подробности на миниатюрните видове”, представя колекция от миниатюрни творби, подбрани от художествения фонд "Хумор на народите”. Колекцията е сформирана тази година по случай 40-ия рожден ден на Дома на хумора и сатирата.

Колецията се представя за първи път пред широката публика. 

Аранжирани са общо 210 произведения на изобразителното изкуство на 80 автори от 20 държави. Творбите са от различни жанрове - графики, рисунки, живописни платна, малки пластики и скулптури. Живописните платна в изложбата са не по-големи от размера на човешка длан, а темите са най-разнообразни – хора, животни, природа, всекидневие, изкуство, философия. 

Сред графичните творби се отличават екслибрисите на редица известни майстори в жанра – Сергей Тюканов, Владимир Истомин, Валерий Бабанов, Александър Колоколцев и Владимир Верешчагин  (Русия), Анджей Кот (Полша) и Херман Хуферт (Германия).

Българското присъствие са миниатюрите на талантливи художници Майа Чолакова, Борис Кръстев, Веселин Дамянов, Димитър Бакалов, Емил Богомилов, Димитър Келбечев.

Особено интересни са миниатюрните пластики от колекцията. Сред тях преобладават уникални скулптурни фигурки от XVIII век, представляващи бронзови мерки и теглилки за злато, използвани от африканските племена в Гана и Бирма.

Миниатюрните фигурки изобразяват различни състояния на хора и животни, а всяка от тях олицетворява популярна местна поговорка или пословица.

Най-четени